Hans Spin

                

(Medische) Shiatsu

 

Ik ben afgestudeerd aan de 4-jarige HBO Zen-Shiatsu opleiding voor (medische) Shiatsu in Amsterdam.

SHIATSU is een van de weinige lichaamsgerichte behandelingen die er zijn. De fysiotherapeut, manueel therapeut of arts raakt je lichaam ook aan. Maar alleen de plek waar je klachten hebt. En wordt je mind aangesproken?
Als je stress ervaart, voel je dat in je hele lijf en niet op maar een plek. Misschien heb je last van hoofdpijn of pieker je de hele dag door. Lichamelijke ongemakken beïnvloeden de geest en de geest beïnvloedt het lijf. Als iemand een hand op je schouders legt word je vaak rustiger, toch?

Het woord shiatsu betekent in het Japans letterlijk 'vingerdruk' en daarom wordt het ook wel drukpunt-massage genoemd: een vorm van manipulatie met hand, duimen, vingers of elleboog. Ziekte wordt in de Japanse Shiatsu gezien als een belemmering of stagnatie in de doorstroom van Ki in het lichaam. Ki is een nogal vaag begrip dat zich beweegt tussen materie en energie: je kunt ook zeggen vitaliteit en stroming. De werking en praktische betekenis van Shiatsu wordt duidelijker als je Nederlandse spreekwoorden voor de geest haalt. Een last op je schouder dragen, iets ligt als een steen op je maag, iets op je lever hebben, het hart op de tong hebben, je gal spuwen, in hart en nieren. Een blessure in een enkel kan hoofdpijn veroorzaken en emoties kunnen je maag en spijsvertering beïnvloeden. Jouw levensstijl kan jouw lichamelijke expressie veranderen.

Deze holistische benadering is essentieel aan (medische) Zen-Shiatsu. Het is een behandeling waar je 'actief' aan deelneemt, door concentratie en door observatie van je eigen lichaam. Je hoeft echter niet 'in actie' te komen!

Shiatsu is ontstaan in de traditie van de eeuwenoude Chinese geneeskunde, die in Japan is geïntroduceerd vanuit China. In 1954 is Shiatsu in Japan erkend als officiële geneeskunst. Het is een dagelijkse gewoonte in Japan om naar iemands Ki te informeren: 'Gen Ki Desu Ka? - 'Heb je een goede Ki?'.

Voorafgaand aan een Shiatsu behandeling is een intake gesprek verplicht. Het tarief voor de intake is €30,00.

Zen-Shiatsu wordt vergoed door alle zorgverzekeraars, mits aanvullend verzekerd.

Klik HIER voor de vergoedingen per verzekeraar

Ik ben bestuurslid van Shiatsu Vereniging Nederland, de beroepsvereniging voor Shiatsu therapeuten in Nederland.

svn_logo_blauw_rgb


Massage & Shiatsu


Uithoorn aan de Amstel